label-big

Винарна

vinory1

Нашата история

Когато през 1999 г. бяха засадени първите лозя, никой от семейство Костадинови нямаше представа до къде ще доведе тази авантюра. Йордан Костадинов, моя баща, бе окрупнил около 1200дка земя в района на родното си село Виница и искаше да създаде собствен бизнес в областта на земеделието. Решихме това да са лозя, но без първоначално да планираме създаване на винарна. Идеята за нея дойде няколко години по-късно, а през 2004г избата вече бе построена. Моя дял в това начинание бе свързан с ангажимента да се върна в България след като приключа със следването си в Австрия, за да поема вече изградения бизнес. Така и стана. През 2006-а заедно със съпругата си Елизабет се прибрахме, за да се впуснем в това ново приключение. Дядо ми Димитър, без чиято подкрепа изграждането на лозовия масив щеше да бъде невъзможно продължаваше да ме подкрепя на място въпреки напредналата си възраст, за което съм му безкрайно признателен, а баща ми имаше нелеката задача да осигури финансов комфорт на избата, докато тя успее да си стъпи на краката.

 

Името „Загрей“ идва от тракийския бог Загрей, който е божество от комически характер, господар слънцето и стихиите. По-късно става чат от гръцката митология и дава началото но Дионис, богът на веселието, виното и екстаза в гръцката, и Бакхус в римската митология.

 

През годините възгледите ни за това, което правим, узряваха с всяка следваща реколта. Научавахме повече както за лозята и виното така и за самите себе си. Когато човек е близо до земята, започва постепенно да осъзнава дълбоката си връзка с природата. Когато това чувство те проникне в дълбочина е напълно естествено да се почувстваш подтикнат да предприемеш действия в този дух. Затова през годините възприехме биологичния начин на отглеждане на лозя и правене на вино. След известно време обърнахме внимание на още по-радикални подходи към правенето на вино и отглеждане на лозя. Този процес продължава своето развитие и до ден днешен.

Основната линия, която следваме е да преоткрием красотата и простотата на първичното. Това, което в много степени сме пожертвали с напредъка на технологиите. Този процес ни носи голяма радост и удовлетворение, което човек може да изпита само, когато открива нови хоризонти пред себе си. И макар, че всяко старо е добре забравено ново, удоволствието от добиването на нови т.е. добре забравени знания не може да бъде помрачено. Виното е едно прекрасно средство в този път и сме щастливи да затваряме във всяка бутилка частица от този дух.

Нашите лозя

Началото на лозовия масив се поставя през есента на 1998 г., като към момента разполагаме с 1200 декара собствени лозя. Сортовете, които се отглеждат, са Мавруд, Каберне совиньон, Сира и Мерло. Лозовият масив е разположен в един от най-благоприятните в почвено-климатично отношение райони на България - Пловдивското поле, което е част от Горнотракийската низина. Основният цвят на почвата е тъмно-канелено червен. В климатично отношение районът принадлежи към Преходно континенталната област. Температурният режим се характеризира с мека зима и горещо лято. Средната годишна температура на въздуха е 12,3°C. Продължителността на свободното от мраз време е средно 210 дни. Средногодишната валежна сума е 565 мм. Районът влиза в зоната на най-продължителните периоди на слънчево греене, което средногодишно е 2293 часа. При тези условия през юли, когато гроздето зрее, е слънчево средно по 10 часа дневно. Условията са идеални за получаване на суровина, с необходимите за висококачествени вина показатели и бране на гроздето при пълна технологична зрялост.

От 2010 година лозята се отглеждат според нормативите на Европейския съюз за биологично производство, а през 2013, след задължителен три-годишен изпитателен срок, получихме сертификат за БИО производсто. При отглеждането на гроздето не използваме синтетични пестициди и торове, както и ГМО организми. Използват се само серни препарати (син камък, зелен камък) и извлеци от растения и щамове микроорганизми, които имат инсектициден ефект. Поддържането на лозе с такива препарати е трудоемко, защото изисква повече превантивни мерки и труд.

Винарна “Загрей”

Винарна „Загрей“ е модерен комплекс с напълно завършен цикъл на производство, започващ от гроздето и завършващ до бутилка вино. Оборудвана с най-съвременни ферментационни съоръжения с възможност за оптимизиране и контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. При винификацията не използваме каквито и да е синтетични химикали. Дрождите за ферментация са гарантирано без ГМО. Допустими са само добавки с естествен произход, извлечени от естествени продукти – растителни, минерални, микроорганизми без ГМО. Серният диоксид, който се добавя преди бутилиране, с цел предпазване от окисляване, е наполовина от максимално разрешеното за конвенционално вино.

Нашият екип

vinory2