label-big
Публикации
2019

В света на виното - ръководство за начинаещи дегустатори

publication1

Любители сте на виното и искате да навлезете в дебрите на различните вкусове и аромати?

От винарна Загрей ви предоставяме кратко ръководство за начинаещи, където ще можете да намерите информация за това как да дегустирате различните сортове вина, особености на поднасянето им, как да разчитате етикетите и каква е разликата в алкохолното съдържание както и как да се изразявате като професионалисти, когато говорите за любимата си напитка.

Нека започваме!

Основното правило в дегустацията

Способността да помирисваме и откриваме нишките на винените аромати е основна за дегустатора. Носът ни е основният и най-важен “инструмент” при определяне качествата на виното. Дълбокото вдишване ще ви помогне да изолирате вкусовете и ароматите на напитката, както и да забележите начина по който си взаимодействат различните елементи.

За да направите първата си дегустация успешна, бъдете методични и концентрирани. Отделете си минута -две в пълна тишина и се концентрирайте върху аромата на виното.

Бързото даване на оценка не е същото като истинското разбиране и оценяване. При правилна дегустация ще съумеете  да идентифицирате основните вкусови и ароматни компоненти.

Особености на поднасянето

За да поднасяме виното винаги в най-добрият му вид трябва да имаме в предвид три основни елемента : чашите, температура на напитката и съхранението й.

Макар виното да носи удоволствие в която и да е чаша, специално проектираните чаши за различните типове вина подпомагат дегустатора при установяване на различните нюанси при аромата и вкуса.

Повечето винени чаши са оформени по специален начин, който да подчертае уникалните характеристики на виното, насочвайки напитката към основни области на езика и носа за по-пълноценно въприемане на вкуса му.

Температурата на виното в момента на консумацията му има огромно значение за подтискане или подчертаване на вкусовите му качества.

Всеизвестен факт е, че бялото вино се пие изстудено, а червеното топло. На какви градуси обаче ще можете да се насладите на пълния му вкус?

В идеалният случай белите вина трябва да са между температурата в хладилника и температура в склад (4-5° C), а червените да са между температурата в склад и стайна температура ( до 21° C).

За да съхраним качеството на напитката след отваряне на бутилката е важно да премахнем излишният въздух с бързо вакуумна помпа.

Етикетите

Все по-често винопроизводителите решават да изпишат както региона, където е произведено виното, така и сорта за улеснение на потребителите.

На етикета най-често можете да намерите информация за:

Сорта

Региона

Производителя

Процента алкохолно съдържание (ABV)

Годината на бутилиране

 

Виното и алкохолното му съдържание

Според % алкохол в напитката, вината се делят на няколко вина високоалкохолни и нискоалкохолни.

Вината с ниско съдържание на алкохол са леки, не много плътни и сладки и в повечето случаи алкохолът в тях е под 10%. Причината за сладостта на тези вина е остатъчната захар от гроздето.

Ниско - до средноалкохолните вина са тези с 10-11.5% алкохол и обикновено се произвеждат, като се използват не толкова сладки сортове грозде. Най-често в тази категория попадат бели, пенливи вина.

Средноалкохолните вина са тези с 11.5 - 13.5 % съдържание на алкохол. Повечето европейски вина попадат в тази категория и дори в САЩ стандартът за поднасяне на вино е то да бъде средноалкохолно и в чаша от 150мл.

Имайте в предвид , че колкото по-високо е алкохолното съдържание във виното, толкова по-силен и богат ще е вкусът му.

В  категорията средно- до високоалкохолни попадат сухи, американски вина с 13.5 - 16% алкохол. Много вероятно е в тази група да преобладават вината от региони с по-топъл климат. Причината за това е, че те дават по-сладко грозде което повишава потенциалното алкохолно съдържание във виното.

Високоалкохолните вина са с голям % алкохол и единствените начини, по които могат да се приготвят са два - по естествен път или с подсилване. Подсиленото вино е това, при което неутралният алкохол се добавя към него за да повиши алкохолното съдържание.

Естествените високоалкохолни вина се срещат по-рядко.

Винен речник

Атака - първоначалното, изпълващо устата впечатление за виното. Впечатленията биват винени, сладки, полусладки и богати.

Еволюция - постепенната промяна на първоначалните вкусове. При качествените, меки отлежали вина първоначалното приятно впечатление е продължително.

Послевкус и финал - описват усещанията ни след като виното в напуснало устата ни. 

Послевкусът се използва за определяне дължината на виното. Колкото по-бавно заглъхват усещанията за виното, след като е напуснало устната ни кухина, толкова по-голяма дължина има послевкусът. Тук можем да говорим за дълъг, среднодълъг и къс послевкус. За да подсилите впечатленията от виното след като сте го погълнали или изплюли, можете да докоснете с език небцето си.

Финалът е описателен термин, използван за последния вкусов аромат, който оставя виното. Той може да бъде пикантен, минерален, свеж, сочен, горчив или сладък, груб, богат и т.н. За описване на Финала използваме същите термини, които използваме и за описване на вкусовете и тялото на виното.

Структура и баланс - описват съчетанието между основните компоненти на виното - плод, захар, алкохол и танини. Структурата има влияние върху баланса.

Танини - това е термин, описващ начина, по който усещаме как виното обхваща или стяга устата ни и доколко силна е горчивината му.

Според тези критерии, танините се делят на 5 вида:

-благородни танини - меки и с приятен вкус

-горчиви - срещат се във вина с много ниска киселинност

-остри и кисели

-груби - подчертано стипчиви

-зелени - при използване на незряло грозде.

 

Тяло - какви са нивата на алкохола и захарта във виното. С този термин обозначаваме как усещаме виното в устата си - като вода, сироп или мазнина. В зависимост от усещането можем да говорим съответно за леко, средно и плътно тяло.

——————————————

След като научихте основните и най-важни особености на вината и дегустацията им, винарна Загрей ви кани да премерите сили в тази нова, вълнуваща сфера с приятели!

Изберете си дегустационен пакет от тук и заповядайте при нас!


Нашите оферти