label-big
Публикации
2019

5 основни правила, с които да се съобразим когато поднасяме вино

publication1

1.Изберете подходящата чаша за вино

Още от 1986 година човечеството и най-вече любителите на вино познават серията Vinum - разнообразни кристални чаши за различни типове вино. 

Макар че хубавото вино си е хубаво и в пластмасова чашка, всеизвестен факт е, че напитката променя вкусовите си качества според съда, от който се консумира.

Преценете каква чаша е подходяща за вашето вино.

2. Отдайте нужното внимание на отварянето на бутилката

Обиграните сомалиери срязват фолиото от долния край, като с този метод намаляват случайните капки при наливане.

Има специални резачки на фолио, които са проектирани да режат горния край и този начин на рязане е по-атрактивен. По какъвто и начин да решите да срежете фолио, най-важната част при отваряне на бутилката е изтеглянето на тапата.

Тирбушона се забива леко встрани от центъра, като е желателно радиалният диаметър на тирбушона да е центрован, за да има по-малка вероятност коркът да се разкъса.

Нужни са ви 7 завъртания, за да може тирбушонът да е на на-добра позиция. Той трябва да е на един оборот по-малко от долния край.

3. Порцията “чаша вино”

Често срещана практика е една бутилка вино от 700 мл да се разделя на пет порции по 150 мл. Това е и препоръчителното количество за “чаша вино” при наливане.

4. Как да държим чашата с вино?

Макар да е логично да хванете чашата в горната й част, където тя е по-тежка, препоръчително е да се придържате към столчето. 

При някои вина, които се консумират топли, хващането на чашата в горната част няма да е проблем, но за останалите ще бъде, тъй като има голяма вероятност ръката ви да стопли напитката.

5. Как да съхраним остатъчното вино?

При отваряне и оставяне на вино в бутилката, повечето пъти напитката не запазва качеството си за дълго. 

За съхранение на съдържанието при отворена бутилка можете да използвате системите за съхранение или да оставите бутилката в хладилника. 

Важен фактор при съхранението на отвореното вино е и да се съобразим с източниците на светлина и топлина - то трябва да се държи далеч от тях.

Заповядайте на дегустация във винарна Загрей, където ще можете да репетирате наученото до момента! Изберете си от дегустационните ни оферти и запазете своето място още сега.


Нашите оферти