label-big
Публикации
2019

Кратка история на виното

publication1

Виното е една от най-старите и традиционни напитки, позната ни от хиляди години. Как се е зародила любовта към тази прекрасна напитка и през какво е преминала тя за да стигне до нас? 

Нека видим.

Античността

Историята на виното започва със заселването на средиземноморските земи от финикийците около 1 100 г. пр.Хр. Доказателство за това намираме в многобройните рисунки, папируси и надгробни плочи, където виждаме античния човек изобразен почти винаги с чаша вино в ръка.

Именно в този период виното достига до земите, които ще се превърнат в истинската му родина - Италия, Франция и Испания.

За чудото и красотата на виното четем в поезията на антична Елада и трактатите на великите римски философи и историци.

Около 1 000 г.пр.Хр. винопроизводството в Римската империя достига значителни размер.

В този период виното успява да завладее почти цялата империя. Според археологически справки, по онова време Помпей е бил един от най-важните центрове за търговия с вино.

За отлежаване на виното римляните не използвали типичните за днес материали.

Те, подобно на гърците, вместо дървени бъчви използвали глинени амфори с вместимост от 35 л.

Средновековието

С упадъка на Римската империя настъпват лоши времена за вкусната напитка. Виното през този период оцелява само благодарение на църквата и монасите.

В смутните средни векове не е било изключено мирни граждани да тръгнат на поход като рицари-кръстоносци. Собствениците на лозя, които се решават на тези походи, най-често завещавали земите си на католическата църква като по този начин я правят най-голямата притежателка на лозя в цяла Европа в този период

Именно под егидата на църквата и манастирите се полагат и основите на лозарството и винарството във вида, познат ни и днес, наред с мерките и правилата с които се съобразяваме. 

В средните векове се появява и явлението винена дегустация. На големите панаири във Фландрия и Шампан се стичали хора от цяла Европа, които се наслаждавали на различните сортове вина, които започват да се появяват на бял свят. 

През 1224 г кралят на Франция организира първата международна винена дегустация под наслов “Битката на вината”, която събира  участници от Испания, Германия, Франция и Кипър.

Модерни времена

До началото на XVII век виното се използва с предимството на единствената здравословна и трайна напитка.

Европа през този период пие вино в големи количества, като се обръща внимание предимно на чудотворните му лечебни свойства а не на вкуса му.

По това време холандци откриват дестилацията и се започва масово използване на евтино бяло вино за получаване на концентрати.

Виното се съхранява в бъчва и се пренася в глинени, керамични или кожени кани. След въвеждане на стъкларството в началото на XVII век се появяват евтини стъклени шишета. С течение на времето става ясно, че стъклената бутилка позволява по-дълго съхранение на виното, отколкото дървената бъчва.

През втората половина на XVII век на бял свят се появяват повечето сортове вина, които знаем днес като Класически.

През 1664 г собственикът на Шато О-Брион създава концепцията за вино “резерва” - силно вино от късна реколта.

Откриват се все по-нови сортове вина и през XIX век търговията с вино процъфтява.

През 1880 г. в Италия цели 80% от местното население се занимава с производство на вино.

Сухият режим, последвал първата световна война, поставя първите регулации на виното чрез категоризация и контрол на географския произход. 

Именно върху този принцип стъпват винените закони на повечето страни през XXI век.


Нашите оферти