label-big
Публикации
2019-07-19

5 мита за розето

publication1

В разгара на лятото сме, a любимото ни червено вино отстъпва пред свежото и бляскаво розе. Неслучайно розетата са наричани „красивите вина” – с изключително разнообразни цветове, лесно разпознаваеми, те лесно печелят симпатиите ни. В допълнение, плодовите аромати като ягода, цитрус и пъпеш, характерни за някои розета, ги правят още по-привлекателни.

В следващите редове ще развенчаем някои от митовете за тази напитка, набираща все повече популярност сред консуматорите през последните години.

1. Производството на розе е нещо ново.

Уви, не е така. В Древна Гърция и Рим много често бялото и червеното грозде е било смачквано заедно. Гроздовият сок се е оцветявал от веществата, съдържащи се в ципите на червеното грозде, като по този начин се получавало слабо оцветено червено вино. По-късно, в древността, навлиза „модата” за разреждане на виното с вода, което също води до получаване на напитка с по-блед цвят.


2. Розе се прави като смесим бяло и червено вино.

Грешно! Розето се произвежда от червено грозде, по технология за бяло вино. Основният метод за производство на розе се състои в смачкване на гроздето, мацерация (настойване), отделяне на гроздовия сок и ферментацията му без твърдите части. Мацерацията е задържането на гроздовия сок в контакт с твърдите части на гроздето (семки, ципи, месеста част) за определено време (обикновено часове), като по този начин се извличат цвят и аромат. Тайната на разнообразието на цветовете се крие в продължителността на този контакт. Колкото по-дълго настовайме гроздовия сок, толкова по-наситен ще е цветът на виното. А за Ваше улеснение, Ви представяме и следната графика:

shema-roze

3. Колкото по-бледо е розето, толкова по-качествено е то.


Грешно! Вярно е, че в последно време голям успех жънат розетата в стил Прованс, с цвят на праскова или пушена сьомга, то е толкова очарователно. Този тип розета са изключително свежи и пивки, но цветът им не е 100 % индикатор за качество.

4. Розе се пие само през лятото.

Определено лято и розе вървят ръка за ръка, но това не означава, че не може да се насладите на чаша от любимото вино и през по-студените месеци.


5. Истинските мъже не пият розе.

Да, ама НЕ! Хубавото розе е подходящо за всеки, който обича да пие вино! Ако сте на възраст, в която Ви е разрешена консумацията на алкохол, то няма какво да Ви спре!

Ние от Загрей Ви казваме „Наздраве!” с чаша свежо розе и Ви каним да опитате вината ни в нашата винарна! Заповядайте!

——————————————

Нашите оферти